Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Steeds meer gemeenten willen een inclusieve gemeente zijn. Ze werken actief aan het uitvoeren van het VN-Verdrag Handicap. Gemeenten die samen met inwoners met een beperking serieus werken aan het weghalen van drempels (letterlijk en figuurlijk), kunnen het manifest Iedereen doet mee! ondertekenen. Xandra Koster, die zich al jaren inzet om de positie van mensen met een handicap te verbeteren, appt namens Niets Over Ons Zonder Ons en VNG met mensen die zich binnen deze gemeenten bezighouden met de Lokale Inclusie Agenda.

Xandra appt met… Lianne Smit, wethouder in de gemeente Waalre.

 

Xandra :

Hallo Lianne, daar gaan we dan ben je er klaar voor?

Lianne:

Ja

Xandra :

Mooi. Jullie hebben het manifest onlangs ondertekend, wat goed! Waarom was dat belangrijk voor jou?

Lianne:

Waalre streeft naar een inclusieve samenleving. Met het manifest willen we dit zichtbaarder maken, iedereen meenemen in bewustwording en eigen rol en gebruik kunnen maken van kennis/ervaring/tools.

Xandra :

Klinkt goed. Hoe gaat het dan met de inclusie in Waalre?

Lianne:

Waalre is een dorp waar mensen elkaar kennen en helpen. De sociale cohesie is groot. Ook hier merken we dat het alledaags functioneren steeds complexer wordt en dit vraagt veel van mensen. Inclusie staat al lang op de agenda en is nooit klaar

Xandra :

Dat klinkt mooi, maar is inclusie nou niet juist dat je niet geholpen hoeft te worden, omdat de maatschappij toegankelijk is voor iedereen en je zelfstandig je kunt redden? Of anders geformuleerd, het feit dat men zo op elkaar betrokken is en elkaar helpt, zou dat ook echte inclusie in de weg kunnen staan?

Lianne:

Ik ben het met je eens dat we de talenten en eigen kracht niet moeten onderschatten. Wij gaan uit van wat mensen zelf kunnen en willen en steunen waar nodig. Sommige mensen vinden het lastig om hun hulpvraag te accepteren en stellen en daar helpt het elkaar kennen en helpen bij.

Xandra :

Dat is waar.

Lianne:

Gewoon waar het kan speciaal waar het moet.

Xandra :

Hoe worden ervaringsdeskundigen betrokken bij het ontwikkelen van beleid in Waalre? Dus mensen met een beperking zelf?

Lianne:

Wij werken samen met belangenorganisaties en netwerkpartners. Daarnaast krijgen we input via participatieraad en een inwonerpanel. Burgerparticipatie staat hoog op de agenda. Praten met en niet over!

Xandra :

Ja zo hoort het! Klinkt goed.

Xandra :

Wat is er al veranderd in de gemeente sinds jullie hier mee bezig zijn? Kun je iets heel concreets noemen, zodat het voor andere gemeenten ook duidelijk wordt wat zij zouden kunnen doen?

Lianne:

Een voorbeeld is ons netwerk dementievriendelijke gemeente. Laatst hadden we een toneelvoorstelling over dementie. Hier waren mantelzorgers, mensen met dementie, hulpverleners, verenigingen en ambtenaren aanwezig. Waardevol voor wederzijds begrip, behoefte en mogelijke acties om op te pakken. Ook ontroerend wat mensen al voor elkaar over hebben om mee te kunnen blijven doen. Een voorbeeld uit de zaal was een band waar het orkest degene met dementie volgde in plaats van hem af te wijzen.

Xandra :

Oh wat mooi! Dat is inderdaad een heel mooi voorbeeld.

Lianne:

Een ander voorbeeld is een lezing georganiseerd samen met de bibliotheek met als titel: hoe kijkt autisme. Een persoon met Asperger vertelde over zijn ervaringen aan de hand van foto’s . En wat heeft diegene nodig om te functioneren.

Xandra :

Ik was laatst in het Rijksmuseum en kreeg daar de dementie rondleiding. Dat was heel verhelderend en ook een fijne manier om naar kunst te kijken voor iedereen!

Xandra :

Ja dat zijn fijne voorbeelden.

Lianne:

Een ander mooi project is Mee op weg. Waarbij we leerlingenvervoer overbodig willen maken door kinderen zelfstandig te leren reizen naar scholen met fiets of ov.

Xandra :

Ah, dat is een mooi voorbeeld van inclusie. Niet meer in speciale busjes naar de speciale school, maar gewoon zelf naar school.

Xandra :

Is er verder nog iets wat jij zou willen vertellen? Iets wat nog genoemd moet worden?

Lianne:

We gaan ook intern aan de slag. Alle collegevoorstellen en raadsvoorstellen toetsen we op inclusiviteit, alle brieven van de gemeente worden gescreend op heldere taal zodat iedereen ze kan begrijpen en onze website wordt steeds toegankelijker gemaakt. We hebben hier een leuk filmpje bij.

Xandra :

Oh leuk! Kan ik dat filmpje makkelijk vinden denk je? Is wel tof om te delen ook.

Lianne:

Ja, hier is de link Op weg naar digitale toegankelijkheid. Ik wil nog kwijt dat we samen lerend werken aan een Waalre waarin iedereen mee kan doen.

Xandra :

Doen jullie dit alles ook in samenwerking met ervaringsdeskundigen?

Lianne:

De brieven laten we lezen, we werken met een extern bureau. We moeten zeker nog verder onze samenwerking met ervaringsdeskundigen uitbouwen.

Xandra :

Ja, dat is wel de basis voor inclusie. Maar het klinkt wel of jullie heel goed bezig zijn. Complimenten.

Lianne:

Dankjewel! We vinden het ook belangrijk en leuk om samen hieraan te werken.

Xandra :

Ik heb denk ik ook nog wel een leuk filmpje voor jullie. Die hebben wij net gemaakt in ons project en helpt om op een andere manier te kijken naar het begrip handicap.

Xandra :

Wil je die hebben?

Lianne:

Ja graag👍

Xandra :

Hier kun je ‘m vinden.

Xandra :

Heel erg bedankt Lianne, ik denk dat andere gemeentes hier ook veel aan kunnen hebben. Lekkere concrete voorbeelden heb je gegeven!

Lianne:

We wachten je bericht af, succes.

Xandra :

Dankjewel!