Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

What if Lab: Onbeperkt meedoen… De Gouden Deur

Nederland telt zo’n twee miljoen mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Vaak ervaren zij drempels bij het fysieke of online winkelen. Vijf ontwerpstudio’s ontwikkelden praktische toepassingen, samen met gebruikers en partners uit de retail. Want ondanks goede voorbeelden is er nog een wereld te winnen om winkels echt ‘inclusief’ te maken.

Deze week laten we iedere dag een ander ontwerp de revue passeren. Vandaag;

De Gouden Deur
De Gouden Deur bestaat uit een app als hulpmiddel, een video voor winkelmedewerkers en een publiekscampagne met als boodschap: iedereen is welkom. Winkels die voldoen aan een set van standaardaanpassingen krijgen het Gouden Deur Plakkaat, toegekend door een jury van ervaringsdeskundigen.

Lees hier meer over het idee achter de Gouden Deur

What if Lab: Onbeperkt Meedoen!
In opdracht van het bredere programma ‘Onbeperkt meedoen!’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Dutch Design Foundation (DDF) een What if Lab over dit thema opgezet. Vijf ontwerpstudio’s – Alissa Rees, Dogger Concepts, Ink, Studio Carbon en Studio Corvers tonen concrete ideeën voor toegankelijke winkels die tevens een verfrissende visie bieden op een inclusieve retailomgeving.

What If Lab ‘Onbeperkt meedoen!’ wordt ondersteund door het Ministerie van VWS. MKB Nederland, HEMA, INRetail en Niets Over Ons Zonder Ons.