Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Webinar presentatie onderzoek toegankelijkheid in hbo-lesprogramma’s

Op 8 december 2021 presenteerde Niets Over Ons Zonder Ons onderzoek naar de vraag: wat leren studenten met én zonder beperking over het thema handicap? Onderzoeker Eline Pollaert nam ons tijdens de presentatie kort mee door de vragen en resultaten van het onderzoek.

We vroegen Eline naar het onderzoek. Zij vertelt: “Een van de meest interessante bevindingen vind ik dat er met elk stapje ‘omlaag’ dat gezet wordt vanuit het VN Verdrag Handicap, er iets verloren gaat van de oorspronkelijke ambitie van het verdrag.”

Eline: “Onderwijs is de sleutel tot een meer toegankelijke samenleving. De verpleegkundigen, leraren en bouwkundigen van de toekomst zitten nu al in de collegebanken. Als zij straks de arbeidsmarkt betreden, worden ze medeverantwoordelijk voor een toegankelijke samenleving. Het is dus belangrijk dat studenten leren hoe zij er in hun toekomstige baan voor kunnen zorgen dat mensen met een beperking gelijkwaardig kunnen deelnemen.”

Nieuwsgierig? Je kunt hier het webinar terugkijken:

En hier het onderzoeksrapport downloaden:
Essentieel of Extra – Alliantie VN-Verdrag Handicap (oktober 2021)
Essentieel of Extra – Alliantie VN-Verdrag Handicap (oktober 2021)