Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Voel jij je beperkt tijdens het winkelen?

Nederland telt zo’n twee miljoen mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Vaak ervaren zij drempels bij het fysieke of online winkelen. Vijf ontwerpstudio’s ontwikkelden praktische toepassingen, samen met gebruikers en partners uit de retail. Want ondanks goede voorbeelden is er nog een wereld te winnen om winkels echt ‘inclusief’ te maken. Inmiddels is Studio Corvers als winnaar verkozen van What If Lab: Onbeperkt Meedoen! (een ontwerpwedstrijd van Dutch Design Week). En zij hebben jouw hulp nodig om hun ontwerp (nog) beter te maken.

Het Drempelloosspel
Met het Drempelloosspel van Studio Corvers kunnen winkeliers en medewerkers op een leuke en laagdrempelige manier de toegankelijkheid van hun zaak testen. Op een speelse wijze worden ze bewust gemaakt van dit thema. Het pakket van spel- en meetinstrumenten is praktisch, hands-on en aan te passen aan het type winkel. Doelstelling is om het winkelen voor mensen met een beperking te verbeteren: Onbeperkt Winkelen voor iedereen.Lees hier meer over het idee achter het Drempelloosspel

Zou jij ons willen helpen om winkelen toegankelijker te maken?
Tot 17 december werkt Studio Corvers aan een haalbaarheidsonderzoek van dit concept, om daarna een eerste pilot te kunnen starten. Om beter in beeld te krijgen welke beperkingen mensen ervaren tijdens het winkelen is een korte enquête ontwikkeld. Het zijn 12 vragen en het duurt ongeveer 10 minuten. Jouw antwoorden helpen om met nog betere oplossingen te komen voor toegankelijk winkelen. De enquête kun je hier invullen:https://forms.gle/Sx2mALUBkGUiPnhL6
What if Lab: Onbeperkt Meedoen!
In opdracht van het bredere programma ‘Onbeperkt meedoen!’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Dutch Design Foundation (DDF) een What if Lab over dit thema opgezet. Vijf ontwerpstudio’s – Alissa Rees, Dogger Concepts, Ink, Studio Carbon en Studio Corvers ontwikkelden concrete ideeën voor toegankelijke winkels die tevens een verfrissende visie bieden op een inclusieve retailomgeving.

What If Lab ‘Onbeperkt meedoen!’ wordt ondersteund door het Ministerie van VWS. MKB Nederland, HEMA, INRetail en Niets Over Ons Zonder Ons.