Verhalen van 2050 – Francis Aruna

Wat leuk dat je de pagina van ‘2050 – Frances Aruna’ hebt ontdekt! Met de verhalenreeks ‘2050 – Frances Aruna’ laten we zien hoe Nederland (en de wereld) naar een samenleving kan bewegen die écht inclusief is. Een maatschappij die voor iedereen toegankelijk is, zodat mensen met een beperking niet langer buitengesloten worden. Zie het als een doel. En hoe sneller we dit samen bereiken, hoe beter!

Verhalenreeks vol variatie

De 2050-verhalen zijn losse, korte verhalen waarin de Rotterdamse rechercheur Frances Aruna steeds met een spannende zaak aan de slag gaat. In ieder verhaal heeft Frances een andere beperking. Eentje waaraan iedereen gewend is, omdat ze ‘m al heel lang heeft. Bovendien leeft ze in een wereld die is ingericht volgens het sociaal model van handicap, waarin iedereen met een beperking gelijkwaardig leeft en werkt.

Nieuwsgierig naar de achtergrond van hoofdrolspeler Frances? Op deze pagina lees je hieronder meer over haar en over de wereld waarin zij leeft. Nieuwsgierig naar haar avonturen? Ga dan direct naar de verhalen. Je kunt de verhalen zelf lezen, maar ook beluisteren als podcast.

Direct naar de verhalen over Frances Aruna

De wereld van Frances Aruna

Het is 2050 en de samenleving heeft zich gevormd in lijn met het ‘sociale model’. Ofwel: Nederland is zo ingericht, dat iedereen aan de samenleving kan deelnemen. Heb je een beperking? Dan ben je niet zielig of bijzonder, maar maak je gewoon deel uit van de menselijke diversiteit. De hele samenleving is zo ingericht dat iedereen gelijkwaardig kan deelnemen. Toegankelijkheid is de norm. Alle gebouwen hebben elektronische schuifdeuren en kinderen, met of zonder beperking, zitten op dezelfde school. Het hebben van een beperking is geen belemmering meer voor het hebben van een baan en bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen denken mensen met een beperking actief mee.

Toch is de wereld waarin Frances Aruna leeft niet ideaal. Misdaad bestaat nog steeds en daardoor blijven er rechercheurs nodig bij de politie. Het beste wapen in deze strijd is de Dienst Landelijke Recherche (DLR): de crème de la crème gerekruteerd uit de beste detectives uit de regio’s. Eén van hen, de Rotterdamse Frances, volgen we in haar avonturen. De 2050-verhalen spelen zich af op het nieuwe landelijke hoofdkantoor in Utrecht en op de plekken waar de misdaden zijn gepleegd.

Ontmoet… Frances Aruna

Frances is een gedreven rechercheur die zich helemaal kan vastbijten in een zaak. Ze verlangt het uiterste van haar collega’s en nog meer van zichzelf. Frances is geboren op 02-02-2020. Tenminste, dat staat op haar geboortecertificaat. Als dochter van Nederlands bekendste psycholoog, Vanessa van der Donk, duikt ze vaak diep in de mentale kronkels van de daders. Haar moeder maakt zich daar vaak zorgen over, al is het wel dat Frances veel zaken oplost. Haar vader, Miguel Aruna, woont nog steeds op Bonaire waar ook Frances’ roots liggen.

Ook andere vaste karakters komen langs, zoals hoofdcommissaris Mariska van Dijk: een gedreven, roodharige dame van 62 jaar die nooit om de hete brij heen draait. En dan is er baliemedewerker Chris Mboto. Met die heeft Frances een knipperlichtrelatie, die op zijn minst ongemakkelijk is aangezien die 12 jaar jonger is (Chris is non-binair en gebruikt de voornaamwoorden die/diens). Verder is er de nukkige onderbuurman van Frances, van wie alleen bekend is dat hij ‘Bammetje’ heet.

En nu jij!

In de loop van 2022 publiceren we verschillende ‘2050 – Frances Aruna’-verhalen. Die verhalen zijn van ons allemaal en daarom dagen wij je uit! Schijf ook een 2050-verhaal met Frances Aruna in de hoofdrol. Kies een (moord)zaak en de beperking van Frances. Verzin hoe een toegankelijke wereld er uitziet voor iemand met deze beperking en leef je creatief uit! Tips nodig over hoe je een kortverhaal schrijft? Klik dan hier.

Mail je verhaal (tussen de 2.000 en 5.000 woorden) naar Xandra Koster, x.koster@iederin.nl, en wie weet krijgt het een vaste plek in onze officiële Frances Aruna-reeks. Veel succes, we kijken ernaar uit!