Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Het verbod om plastic rietjes af te schaffen lijkt een mooie stap naar een duurzame wereld, maar voor mensen met een beperking die afhankelijk zijn van plastic rietjes is het een ramp. Rietjes van andere materialen zijn niet gemaakt om gebruikt te worden door mensen met een beperking en zijn om diverse redenen vaak niet geschikt. Daarmee is de ban op plastic rietjes een verslechtering in de situatie van mensen met een beperking en dat mag niet, volgens het VN-verdrag Handicap.

Een uitzondering is niet de oplossing
Om rietjes via de huisarts en apotheek te verstrekken is niet de oplossing. ‘Dan worden we weer beperkt’, zegt Margriet van Kampenhout van Ieder(in). Zij weet ook als geen ander hoe hard de rietjes nodig zijn. ‘Doordat ik korte armen heb die ik nauwelijks omhoog kan brengen, heb ik een buigzaam rietje nodig om uit te drinken. Plastic werkt voor mij het best. Ik wil dat gewoon in de winkel kunnen blijven kopen en niet via een zorgconstructie.’

Gelukkig staat het onderwerp inmiddels ook op de politieke agenda en hebben CDA-Kamerleden Evert-Jan Slootweg en Joba van den Berg vragen gesteld aan minister Bruno Bruins over het verbod op plastic rietjes.

Meer informatie over het verbod op plastic rietjes is te lezen in de volgende artikelen;
Opinie artikel Oneworld ‘Stop het verbod op plastic rietjes’
Reportage omroep Gelderland ‘Verbod op plastic rietjes is een ramp voor mensen met een beperking’
Nieuwsbericht Ieder(in) ‘Gezocht volwaardig alternatief voor plastic rietje’
Vragen bij ban op plastic voor eenmalig gebruik – Vakblad Afval
Opinie artikel Oneworld ‘Klimaatstrijders: negeer mensen met een handicap niet langer’