Je wordt niet aangenomen voor een baan omdat je autisme hebt. Je kunt een gebouw niet binnen omdat je in een rolstoel zit. Je wordt betuttelend toegesproken omdat je met een blindengeleide stok loopt. Je wordt gepest omdat je het Syndroom van Down hebt…
Deze vormen van stigmatisering, marginalisering en discriminatie van mensen met een beperking komen helaas heel vaak voor. Dit noemen we validisme. Movisie en Ieder(in) organiseren op maandagochtend 5 december een gratis online kennisatelier over wat werkt om validisme te verminderen.
Voor wie? Van sociaal werker tot activist
Het kennisatelier is voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het tegengaan van validisme: bijvoorbeeld door trainingen te geven aan scholen en bedrijven, door beleid te maken of door actie te voeren, zoals vrijwilligers, activisten, zzp’ers en sociaal werkers. Voor iedereen die bewust bezig is om validisme te verminderen via methoden en interventies is dit kennisatelier een bron van informatie en kennisuitwisseling. Voor ontwikkelaars en aanbieders van interventies en aanpakken die zich richten op het verminderen van validisme. En voor belangenbehartigers en activisten die de positie van mensen met een beperking willen verbeteren. Je krijgt tijdens het kennisatelier kennis aangereikt over hoe je interventies, beleid en acties gericht op het verminderen van validisme kunt optimaliseren of verbeteren.
Programma
- 09.45 uur Welkom
- 10.00 uur Uitleg over de term validisme door Xan Koster van Ieder(in). Wat zijn de ervaringen van zowel mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een psychische kwetsbaarheid.
- 10.15 uur Interactieve presentatie over wat werkt bij het verminderen van validisme door Helen Fitzpatrick en Caroline Harnacke van Movisie.
- 10.45 uur Ruimte voor vragen.
- 11.00 uur Break-outrooms over hoe we interventies kunnen verbeteren.
- 11.30 uur Afronding: bespreking van de conclusies uit de break-out rooms.
- 12.00 uur Einde.
Het kennisatelier start met een uitleg door Ieder(in) over wat validisme is, met aangrijpende voorbeelden. Daarna gaan we in op wetenschappelijk onderzoek over wat werkt tegen validisme. Movisie bracht in drie literatuuronderzoeken in kaart wat werkt tegen validisme voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, een fysieke beperking en een verstandelijke beperking. In dit kennisatelier delen we de belangrijkste conclusies en gaan we in gesprek over hoe we die kennis toe kunnen passen in de praktijk en binnen het huidige beleid.
Niet alles wat nu al in de praktijk gebeurt om validisme tegen te gaan is waarschijnlijk effectief. Op veel scholen en in bedrijven worden bijvoorbeeld parcoursen georganiseerd waarbij mensen die normaal niet in een rolstoel zitten, met een rolstoel door het gebouw rijden. Een ander voorbeeld is dat mensen die niet blind zijn met een blinddoek op een gebouw verkennen. Wetenschappelijke studies laten zien dat dit niet werkt om vooroordelen te verminderen. Sterker nog, dit kan averechts werken. In dit kennisatelier leer je wat wel en niet werkt en hoe dat komt.
Aanmelding
Het kennisatelier is gratis en vindt online plaats via TEAMS. Je kunt je tot 1 december via dit formulier aanmelden voor het kennisatelier. Na aanmelding ontvang je een bevestiging met de link.