Aan de slag met het VN-verdrag in jouw gemeente, hoe doet je dat? De afgelopen weken testten 40 ervaringsdeskundigen de nieuwe training Niets Over Ons Zonder Ons. Max de Bruin deelt haar ervaring.
‘Toen het VN-verdrag geratificeerd werd in 2016, ging er een golf van opluchting en blijdschap door vrijwel alle personen met een handicap in Nederland. Vanaf nu zou alles op z’n pootjes terecht komen en zouden we echt mee mogen beslissen over wetten die ons betreffen. De leus ‘niets over ons, zonder ons’ zou praktijk worden. Helaas bleek de praktijk wat tegen te vallen. Gemeenten zijn verplicht het VN-verdrag uit te voeren en moeten hiervoor beleid opstellen. Niet alle gemeenten hebben echter haast met uitvoeren van dit beleid. Om iets in je gemeente te bereiken zul je er hoogstwaarschijnlijk zelf achteraan moeten.
Omdat een gemeente een ondoordringbaar woud van loketten, wethouders, gemeenteraad etc. kan lijken, is het fijn als iemand je vertelt waar je aan moet kloppen om te krijgen wat er nodig is.’
In de pilot-training van de Alliantie kregen we met een groep van zo`n 20 personen een dagdeel training van twee kundige trainsters. We spraken over het VN-verdrag, er werd in kaart gebracht waar je in de dagelijkse praktijk graag verbetering wil zien, en we leerden hoe een gemeente in elkaar steekt en op welke manier je daar je ervaringsdeskundigheid aan kunt bieden.
Door gesprekstechnieken te oefenen op medecursisten kregen we uitleg over hoe je een gesprek zo kunt voeren dat je punt helder overkomt, zonder je gesprekspartner tegen de haren in te strijken of erger, dat je weggezet wordt als zeurkous.
Met een hoofd vol informatie ben ik naar huis gegaan. Wetend dat ik verandering in gang kan zetten, en welke wegen ik daarvoor moet bewandelen!’
De Alliantie biedt de komende maanden trainingen aan. Houd nietsoveronszonderons.nl in de gaten voor actuele data.