Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Terugblik campagne wereld gehandicapten dag en internationale mensenrechtendag

Op 3 december was het wereld gehandicapten dag en vandaag, 10 december is het internationale mensenrechtendag. De afgelopen week hebben we ter ere van deze beide bijzondere dagen iedere dag feiten, artikelen en video’s gedeeld. Check onze Twitterfeed @NietsZonderOns voor alle wetenswaardigheden. Enkele hoogte punten lichten we hier graag even voor je uit. En kijk ook vooral even naar de bijeenkomsten die we organiseren op 16 en 22 december. Je kunt je nog opgeven. Toegang is kosteloos en alles is online. Onderaan deze pagina vind je de informatie.

Geschiedenis
Paul van Trigt en Lieke Scheeuwe schreven een mooi artikel over de (actuele) geschiedenis van handicap, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking:

“op initiatief van Libië riepen de Verenigde Naties 1981 uit tot het ‘Internationale Jaar van Gehandicapten’” en “omdat inclusie van mensen met een beperking geen plek had gekregen in de Millennium Development Goals, startte Mexico de lobby voor een speciaal VN-verdrag. En met succes: in 2002 begonnen de onderhandelingen.” zijn twee quotes uit het artikel. Voor meer interessante feiten lees je het hele artikel op Vice Versa online.

https://hetnieuwe.viceversaonline.nl/2020/12/03/luister-naar-de-roep-om-inclusieve-ontwikkeling-komt-uit-het-zuiden/

Een kort artikeltje van onze eigen site over de geschiedenis en de inhoud van het VN-verdrag handicap is veel gedeeld door onze volgers. Het gaat om dit artikel: https://nietsoveronszonderons.nl/over-vn-verdrag/achtergrond-vn-verdrag/

Modellen van en visie op handicap
We hebben informatie gedeeld over de verschillende manieren waarop we naar het begrip handicap en gehandicapte mensen kunnen kijken. Het VN-verdrag is namelijk geschreven vanuit een specifieke visie op het begrip handicap: het sociaal model of het mensenrechtenmodel (de tweede komt voort uit de eerste). Al deze informatie vind je gebundeld op onze website: https://nietsoveronszonderons.nl/kennisplein/van-medisch-model-naar-sociaal-model/

Rapporten
Er was veel belangstelling voor de rapporten over de stand van zaken in Nederland. We deelden het rapport van het College voor de Rechten van de mens dat op 3 december uitkwam en ons eigen rapport: de schaduwrapportage die we vorig jaar schreven en die nog behandeld gaat worden bij de VN, naast het “officiële” rapport van de Nederlandse regering.

https://mensenrechten.nl/nl/nieuws/hoe-gaat-het-met-het-vn-verdrag-handicap-2020-meedenken-over-wetten-en-beleid

https://nietsoveronszonderons.nl/kennisplein/schaduwrapportage-vn-verdrag-handicap/

Onderwijs
Op 6 december spraken we over inclusief onderwijs. We verwezen daarbij naar de websites van www.in1school.nl en Jong Pit: https://jongpit.nl/inclusiefonderwijs/

Tenslotte bespraken we toegankelijkheid, het belang van plastic rietjes en het belang van voldoende openbare toiletten.

In de periode van 3 t/m 10 december hebben we bijna 100 nieuwe volgers mogen verwelkomen. Welkom! Graag zien we jullie en alle volgers van het eerste uur terug op een van onze digitale bijeenkomsten!

16 december Training: https://nietsoveronszonderons.nl/online-training-zelf-aan-de-slag-met-het-vn-verdrag-handicap/

16 december Event: https://nietsoveronszonderons.nl/nieuwe-initiatieven-in-coronatijd-wat-moeten-we-zeker-behouden/

22 december Webinar: https://nietsoveronszonderons.nl/inclusief-ontwerpen-mooi-praktisch-en-voor-iedereen/

Fotograaf: Chona Kasinger.
Foto via https://affecttheverb.com/disabledandhere/