Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Het VN-verdrag Handicap gaat over meer dan fysieke toegankelijkheid. Het aanpakken van vooroordelen en discriminatie van mensen met een beperking is minstens zo belangrijk. Pas dan verdwijnt de drempel naar werk, onderwijs en een sociaal circuit echt.

Om daar aandacht voor te vragen maakten we een portrettenreeks waarin mensen met een beperking vertellen over de minder voor de hand liggende aspecten uit het verdrag zoals validisme, oftewel discriminatie van mensen met een beperking. Deze filmpjes gebruiken we in de trainingen die we aanbieden aan ervaringsdeskundigen.

Mira Thompson

Mira Thompson legt uit wat validisme is, wat het voor haar betekent en wat we hiertegen kunnen doen.

Zo krijgt ze de vreemdste opmerkingen te horen en wordt ze regelmatig onderschat. Daardoor heeft ze vaak het gevoel dat ze moet overcompenseren. Dit heeft niets met haar als persoon te maken, maar met alle vooroordelen die er bestaan over mensen met een beperking. Om dat tegen te gaan zou er meer publiek debat moeten plaats vinden over validisme en zouden mensen met een beperking veel vaker zichtbaar moeten zijn in de media.
Bekijk hier het filmpje van Mira

Herken je het beeld dat Mira schetst? Wat moet er volgens jou gebeuren om validisme aan te pakken? Praat mee op platform Klink.

Nick Bootsman

Vrouwen en kinderen met een beperking en mensen met een migratie- of LHBT-achtergrond en een beperking, zijn extra kwetsbaar voor discriminatie. Dit wordt ook wel intersectionaliteit genoemd. Nick Bootsman vertelt hoe dit een rol speelt in zijn leven. Hij is van mening dat er op dat gebied nog veel winst te behalen valt in Nederland.
Bekijk hier het filmpje van Nick

Wat is jouw mening daarover? Heb je hier zelf weleens mee te maken gehad? Laat van je horen op platform Klink.