Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Op nr 1: meldingen over discriminatie vanwege handicap of ziekte

Het College voor de Rechten van de Mens ontving vorig jaar 5.286 klachten en meldingen over ongelijke behandeling. Het vaakst kwamen er meldingen binnen over discriminatie vanwege handicap of chronische ziekte.

Weet jij wat je kunt doen als jou dit ook overkomt? Kom woensdagmiddag 11 mei luisteren en meepraten bij onze bijeenkomst ‘Gediscrimineerd vanwege je beperking? Wat kun je doen. We leggen uit welke (juridische) stappen je kunt zetten en vertellen wat je kunt doen als er toch niet naar je geluisterd wordt en je je recht dus niet krijgt. Medewerkers van het College voor de Rechten van de Mens en van Bureau Discriminatiezaken beantwoorden juridische vragen van de deelnemers.

Opvallend veel klachten over handicap of chronische ziekte

Het College voor de Rechten van de Mens monitort ieder jaar discriminatiezaken. Het aantal meldingen van 5286 in 2021 is helaas een recordaantal, lezen we in het  NOS-bericht ‘Vorig jaar recordaantal klachten over ongelijke behandeling. En in hetzelfde bericht staat dat meldingen over discriminatie vanwege handicap of chronische ziekte het vaakst voorkomen. En dat was in eerdere jaren ook al zo.

Net als de NOS vindt ook het college het grote aantal klachten en meldingen over de rechten van mensen met een beperking opvallend. De Monitor Discriminatiezaken laat voor de zesde keer op rij zien dat organisaties te weinig aanpassingen doen, zodat ook mensen met een beperking mee kunnen doen.

Meer voor de bijeenkomst

Meer informatie over de bijeenkomst ‘Gediscrimineerd vanwege je beperking? Wat kun je doen’ lees in dit websitebericht.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via dit formulier

 

Bronnen: NOS.nl en Mensenrechten.nl