Van medisch model naar sociaal model

Vaker dan je denkt worden mensen met een beperking buitengesloten van alledaagse zaken, meestal onbedoeld of onbewust. Dat komt doordat we in Nederland gewend zijn onze samenleving in te richten op basis van hoe de meeste mensen zijn – en iedereen die niet is zoals de meeste mensen moet zich zoveel mogelijk aanpassen. Dat kan en moet anders. En dat begint met kijken vanuit een ander perspectief.

Om hier meer bewustwording over te creëren is in samenwerking met Mari Sanders (filmregisseur van o.a. De Rolstoel Roadmovie en 80% ongeschikt) een video gemaakt die uitlegt wat het verschil is tussen het medisch model en het sociaal model. Tijdens ons webinar op 13 december zijn we hierover ook in gesprek gegaan met Jacqueline Kool (schrijver, adviseur en onderzoeker op gebied van Disability Studies en leven met handicap) en Andries Hiskes (Docent en onderzoeker – Haagse Hogeschool).

Beschikbare materialen

Videoclip ‘Het sociaal en medisch model’ met Mari Sanders (youtube)

Teaser ‘Het sociaal en medisch model’ met Mari Sanders (youtube)

Webinar ‘Het sociaal en medisch model’ met Jacqueline Kool en Andries Hiskes (youtube)

Uitgebreid artikel ‘Het sociaal en medisch model’ van Andries Hiskes (pdf)

Uitgebreid artikel ‘Het sociaal en medisch model’ van Andries Hiskes (word)

Praatplaat ‘Het sociaal en medisch model’ (pdf)

Praatplaat ‘Het sociaal en medisch model’ (word)

Praatplaat ‘Het sociaal model’ (pdf)

Vragen of tips

Heb jij vragen over het sociaal model of heb je tips die ons kunnen helpen om het verhaal verder onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers of ervaringsdeskundigen. Laat het ons weten via vnproject@iederin.nl.

Kunnen we je helpen?

Voor advies, meedenken, trainingen en presentaties over het VN-verdrag Handicap, inclusie en de inzet van ervaringsdeskundigheid.