Discriminatie van gehandicapte mensen, hoe voorkom je dat? Movisie geeft 5 tips

Gehandicapte mensen hebben dagelijks met vooroordelen, stigma en discriminatie te maken. Dit zijn vormen van validisme. Maar hoe kun je nou zorgen dat validisme vermindert? Movisie deed een uitgebreid literatuuronderzoek en komt naar aanleiding daarvan met 5 praktische tips over wat je wél, maar ook wat je beter niet kunt doen.

Angst en onbekendheid

De onderzoekers ontdekten dat veel validisme voortkomt uit angst en onbekendheid. Het rapport geeft ideeën hoe je deze onbekendheid en angst kunt verminderen.

Sociale norm stellen

Daarnaast stellen de onderzoekers dat het belangrijk is om een sociale norm te stellen. Als de norm is dat discrimineren niet hoort, dan doen ook minder mensen dat. Zo’n norm kan een duidelijke regel zijn binnen een bedrijf, maar kan ook zichtbaar worden door hoe politici en media omgaan met discriminatie van gehandicapte mensen. Zo’n sociale norm heeft het meeste effect als deze wordt omgezet naar concreet beleid.

Lees op de website van Movisie meer over het rapport Vooroordelen verminderen over mensen met een beperking: 5 tips uit de wetenschap