Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Internationale Vrouwendag in Pakhuis de Zwijger: vrouw met beperking niet vergeten

Op 8 maart, Wereldvrouwendag, organiseert Pakhuis de Zwijger samen met diverse andere organisaties het grote event FemTopia Internationale Vrouwendag 2022. FemTopia staat voor een samenleving waar we van dromen: een vrouwvriendelijke, inclusieve en toegankelijke wereld waarin iedereen op waarde wordt geschat en gender er niet meer toe doet. FemTopia geeft ook volop ruimte aan vrouwen met een beperking. Precies zoals het hoort!

Gebarentolk, rolstoeltoegankelijk en meer

Het event is zowel online als fysiek te bezoeken. Er is een gebarentolk aanwezig, het pand is rolstoeltoegankelijk en als je specifieke toegankelijkheidsbehoeften hebt kun je daar over mailen naar productie@dezwijger.nl. Op de website vind je een overzicht van alle toegankelijkheidsinformatie.

Spoken word door vrouwen met een beperking

Ook in het programma is ruimte voor vrouwen met een beperking. Zo voeren Nimo Hersi en Hazar Chaouni elk een spoken word op.

Podcast over handicap, seksualiteit en etniciteit

In een knusse luisterhoek kun je luisteren naar fijne audio, onder andere de podcast “Op Frida’s vleugels” over handicap, seksualiteit en etniciteit. Een podcast die Eline Pollaert en Xandra Koster maakten over de Frida Kahlo-tentoonstelling in het Drents Museum.

Frances Aruna in première

Verder gaat op FemTopia het allereerste verhaal van Frances Aruna op Femtopia in de luisterhoek in première. Frances Aruna is een Rotterdamse rechercheur die in 2050 in een toegankelijke wereld misdaden oplost. Frances heeft in elk verhaal een andere beperking. In het eerste verhaal is ze doof.
De Frances Aruna verhalen zijn een creatie van het project Niets Over Ons Zonder Ons van de Alliantie VN-verdrag Handicap. De verhalen zijn bedoeld om een toekomstperspectief te bieden waar we naartoe kunnen werken, opdat Nederland uiteindelijk toegankelijk is voor iedereen.

Gratis, wel even reserveren

Meer over het programma en praktische informatie over FemTopia vind je op de website van Pakhuis de Zwijger. De toegang is gratis, maar je moet wel vooraf reserveren. Meld je aan voor: FemTopia – Pakhuis de Zwijger

Belangrijke dag

Wereldvrouwendag is belangrijk omdat overal ter wereld, ook in Nederland, vrouwen minder kansen hebben op een welvarend en gezond leven dan mannen. Dat geldt zeker ook voor vrouwen met een handicap. Werkloosheid is bijvoorbeeld hoger onder vrouwen met een beperking dan onder vrouwen zonder beperking, en gehandicapte mannen hebben ook een voordeel ten opzichte van vrouwen met een beperking. Armoede en uitbuiting komt bij gehandicapte vrouwen meer voor dan bij mannen met een beperking en ook meer dan onder vrouwen zonder beperking. Vorig jaar schreven we daar een uitgebreid artikel over op onze website.