Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Is jouw gemeente al aan de slag om een inclusieve gemeente te worden? Mét mensen om wie het gaat? Sluit dan aan bij het Manifest Iedereen doet mee! Inmiddels hebben al een aantal gemeenten aangegeven dat zij aan de slag zijn. Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn we op zoek naar nog meer gemeenten die het manifest willen tekenen. Zodat we kunnen laten zien dat veel meer gemeenten willen dat iedereen mee kan doen.

Otwin van Dijk, burgemeester Oude-IJsselstreek en ambassadeur van het VNG-project Iedereen doet mee!: ‘Wij willen dat dit jaar 100 gemeenten laten zien dat zij samen met mensen met een beperking of kwetsbaarheid willen werken aan een inclusieve gemeente. Want hoe meer gemeenten openlijk uitdragen dat ze bezig zijn met het VN-Verdrag, hoe meer ook andere gemeenten zien dat het gewoon kan: werken aan een inclusieve samenleving.’

De VNG werkt hiervoor nauw samen met de Alliantie VN-verdrag. De Alliantie maakt zich sterk voor het betrekken van ervaringsdeskundigen bij de activiteiten van de gemeenten die hier mee aan de slag zijn of aan de slag willen. Dat doen we onder andere met trainingen voor ervaringsdeskundigen en – samen met de VNG – met een begeleidingsprogramma voor gemeenten en ervaringsdeskundigen.

Als je denkt dat jouw gemeente zich ook zou moeten aansluiten of dat ze eigenlijk al bij de koplopers hoort, stuur dan samen met jouw gemeente een motivatiebrief aan de VNG waarom jouw gemeente het manifest ook wil tekenen. En op welke wijze invulling gegeven wordt aan een Lokale inclusie agenda. Alle voordrachten worden met behulp van het netwerk van de Alliantie getoetst bij lokale ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers uit de gemeente van aanmelding.

Hoe meld ik me aan?

Kijk hier welke gemeente al getekend heeft.