Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Datum/Tijd
Date(s) - 05 december 2022
09:45 - 12:30


Je wordt niet aangenomen voor een baan omdat je autistisch bent. Je kunt met je rolstoel een gebouw niet binnen omdat je in een rolstoel zit. Je wordt denigrerend en betuttelend toegesproken omdat je met een blindengeleide stok loopt. Je wordt gepest omdat je het syndroom van Down hebt… Deze vormen van stigmatisering, marginalisering en discriminatie van mensen met een beperking komen helaas heel vaak voor. Dit noemen we validisme. Movisie en Iederin organiseren op maandagochtend 5 december een gratis online kennisatelier over wat werkt om validisme te verminderen.

Voor wie

– Ontwikkelaars en aanbieders van interventies en aanpakken die zich richten op het verminderen van (onder meer) validisme.
– Belangenbehartigers en activisten die de positie van mensen met een beperking willen verbeteren.

Doel

Je krijgt tijdens het kennisatelier evidence based kennis aangereikt over hoe je interventies, beleid en acties gericht op het verminderen van validisme kunt optimaliseren of verbeteren.

Aanmelding

Het kennisatelier is gratis toegankelijk en vindt online plaats via TEAMS. Je kunt je tot 1 december aanmelden. Na aanmelding ontvang je een bevestiging met de link.

Organisatie

Movisie en Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte

Programma

  • 09.45 uur     Welkom
  • 10.00 uur    Uitleg over de term validisme door Xan Koster van Iederin. Wat zijn de ervaringen van zowel mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  • 10.15 uur     Interactieve presentatie over wat werkt bij het verminderen van validisme door Helen Fitzpatrick en Caroline Harnacke van Movisie.
  • 10.45 uur     Ruimte voor vragen
  • 11.00 uur     Break-outrooms over hoe we interventies kunnen verbeteren
  • 11.30 uur     Afronding: bespreking van de conclusies uit de break-out rooms
  • 12.00 uur     Einde

Gewoon Welkom

Afgelopen week (3-8 oktober) organiseerde Iederin de Week van Toegankelijkheid 2022. Het thema was meer aandacht voor sociale toegankelijkheid: Gewoon Welkom. Op 5 december bieden Movisie en Iederin een gratis online kennisatelier aan voor iedereen die validisme wil helpen verminderen. Je kunt je hier nu voor aanmelden. Het kennisatelier start met een uitleg door Iederin over wat validisme is met aangrijpende voorbeelden. Daarna gaan we in op wetenschappelijk onderzoek over wat werkt tegen validisme. Movisie bracht in drie literatuuronderzoeken in kaart wat werkt tegen validisme ten aanzien van mensen met een psychische kwetsbaarheid, met een fysieke beperking en met een verstandelijke beperking. In dit kennisatelier delen we de belangrijkste conclusies en gaan we in gesprek over hoe we die kennis toe kunnen passen in de praktijk en binnen het huidige beleid.

Helpt geblinddoekt een gebouw verkennen om vooroordelen te verminderen?

Niet alles wat nu al in de praktijk gebeurt om validisme tegen te gaan is waarschijnlijk effectief. Op veel scholen en in bedrijven worden bijvoorbeeld parcoursen georganiseerd waarbij mensen die normaal niet in een rolstoel zitten, met een rolstoel door het gebouw rijden. Een ander voorbeeld is dat mensen die niet blind zijn met een blinddoek op een gebouw verkennen. Wetenschappelijke studies laten zien dat dit niet werkt om vooroordelen te verminderen. Sterker nog, dit kan averechts werken. In dit kennisatelier leer je wat wel en niet werkt en hoe dat komt.

Van activist tot sociaal werker

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het tegengaan van validisme: bijvoorbeeld door trainingen en interventies aan te bieden aan scholen en bedrijven, door beleid te maken of door actie te voeren, zoals vrijwilligers, activisten, zzp’ers en sociaal werkers. Voor iedereen die bewust bezig is om validisme te verminderen via methoden, aanpakken en interventies is dit kennisatelier een bron van informatie en kennisuitwisseling.