Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Datum/Tijd
Date(s) - 08 december 2021
13:00 - 14:30


Wat leren HBO studenten over handicap tijdens hun opleiding?
Bespreking uitkomsten onderzoek over inbedding van het VN verdrag Handicap in HBO lesprogramma’s

Vijf jaar geleden keurde Nederland het VN-Verdrag over de rechten van mensen met een handicap officieel goed. Op papier zijn gelijke rechten voor mensen met een handicap daarmee verzekerd. Maar: in de praktijk lukt dat nog niet altijd. Mensen met een handicap botsen vaak tegen drempels aan. Onderwijs speelt een belangrijke rol in het maken van een samenleving die wél toegankelijk is. Dat zegt ook het VN-verdrag Handicap. Wanneer bouwkundigen, leraren en verpleegkundigen rekening houden met handicap, komt een toegankelijke wereld een stapje dichterbij. Daarvoor moeten studenten tijdens hun opleiding wel kennis aangereikt krijgen over het VN-verdrag Handicap en de uitgangspunten daarvan. Wat leren studenten (met én zonder beperking) nu eigenlijk over handicap tijdens hun opleiding?
In opdracht van de Alliantie voor Implementatie van het VN-Verdrag is een team van onderzoekers aan de slag gegaan met deze vraag. Zij hebben de lesprogramma’s van 5 verschillende HBO opleidingen uitgeplozen en gesproken met docenten en studenten. De uitkomsten van dit onderzoek worden in deze online themabijeenkomst gepresenteerd. Na de bijeenkomst krijg je het volledige onderzoeksrapport opgestuurd.

Deelnemen aan de themabijeenkomst
Ben jij ook benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek? En wil je meedenken over vervolgstappen? Schrijf je dan snel in voor deze gratis online themabijeenkomst via deze link.

Meer over de achtergrond van het onderzoek
Wil je meer weten over het onderzoek? Klik dan hier om alvast de titel en inleiding van het onderzoeksrapport te lezen.

Programma
In de bijeenkomst presenteert hoofdonderzoeker Eline Pollaert de opzet en uitkomsten van het onderzoek. Daarna is er ruimte voor het stellen van vragen. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over deze uitkomsten. We bespreken met elkaar wat voor vervolgstappen er nodig zijn om het VN verdrag Handicap en de uitgangspunten daarvan in alle Nederlandse HBO lesprogramma’s op te nemen.
13:00 – 13:45: – Opening
– Presentatie van het onderzoek door Eline Pollaert
– Ruimte voor het stellen van vragen
13:45- 14:10: – Gesprek in kleine groepjes: wat voor vervolgstappen zijn er nodig?
14:10- 14:30 – Terugkoppeling van het gesprek in de kleine groepjes en conclusie

Wanneer?
Deze gratis bijeenkomst vindt online plaats op 8 december van 13:00 tot 14:30. Na aanmelding ontvang je een mail met uitleg hoe je hieraan op eenvoudige wijze kunt deelnemen. Bij je aanmelding kan je ook aangeven of je gebruik wil maken van ondersteuning.

Voor wie?
Met deze themabijeenkomst willen we een diverse groep mensen bij elkaar krijgen. We hopen op een interessant gesprek met:
– Vertegenwoordigers van HBO instellingen,
– (Overheid)beleidsmedewerkers die zich bezig houden met HBO onderwijs en of rechten van mensen met een handicap
– Belangbehartigers en organisaties die werken aan inclusie binnen het HBO onderwijs
– (HBO) studenten mét en zonder een handicap
– Ervaringsdeskundigen/belangenbehartigers die zich bezig houden met inclusie en toegankelijkheid.

Kortom: ben jij bezig met de rechten van mensen met een handicap, werk jij aan een toegankelijke en inclusieve samennleving en/ of ben je betrokken bij het Hoger Beroepsonderwijs? Geef je dan snel op!