Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Datum/Tijd
Date(s) - 25 juni 2021
13:00 - 14:30


Kom jij op voor de belangen van mensen met een handicap in jouw gemeente? En loop je wel eens tegen uitdagingen aan waar je niet direct een oplossing voor weet? Of zie je dat telkens hetzelfde probleem weer de kop op steekt? Dan zijn deze intervisie bijeenkomsten voor ervaringsdeskundigen interessant voor jou!

Door heel Nederland zijn ervaringsdeskundigen actief. We kunnen veel van elkaar leren. De Alliantie VN-Verdrag Handicap organiseert daarom een serie online intervisie bijeenkomsten.

Wat is intervisie?
Intervisie is een gesprek tussen 5-8 ervaringsdeskundigen. In iedere bijeenkomst wordt één praktijkcasus besproken die is ingebracht door één van de deelnemers. Samen gaan jullie onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het probleem in de casus te tackelen. Een gespreksbegeleider zorgt dat iedereen aan bod komt. Daarnaast bieden we in het plenaire gedeelte extra verdieping op een specifiek thema.

Waarom zou je meedoen?

  • Je krijgt de mogelijkheid om de uitdagingen waar jij tegenaan loopt in de belangenbehartiging bij de gemeente, te bespreken met andere ervaringsdeskundigen.
  • Je wordt uitgedaagd om samen te reflecteren op een bepaald probleem en ook kritisch te kijken naar je eigen houding en inbreng.
  • Je krijgt praktisch advies van andere ervaringsdeskundigen
  • Je leert nieuwe mensen kennen, je netwerk wordt groter.
  • Je kunt je eigen kennis en ervaring delen met anderen. Daar leer je zelf ook veel van.
  • Je ontvangt extra thematische achtergrondinformatie die toegespitst is op jouw interesses.

Voor wie zijn de intervisie bijeenkomsten bedoeld?
Voor ervaringsdeskundigen die zich inzetten voor het VN-verdrag. Je hebt al ervaring met belangenbehartiging en basiskennis van het VN-verdrag.

Heb je nog geen ervaring op het gebied van belangenbehartiging en ook nog geen kennis op het gebied van het VN-verdrag Handicap? Volg dan eerst de basistraining. Hierin leer je meer over de achtergrond van het VN-verdrag en over het VN-verdrag in de praktijk. De training bestaat uit twee online bijeenkomsten: https://nietsoveronszonderons.nl/wat-doen-we/trainingen/

Maak een keuze uit een of meerdere intervisie bijeenkomsten:
We gebruiken voor de bijeenkomsten dezelfde thema’s als de VNG masterclasses van dit voorjaar;

  • Werken vanuit het sociaal model op 28 mei (13:00-14:30)
    Als belangenbehartiger werken we vanuit het sociaal model. Maar hoe kun je mensen die vanuit het medische of liefdadigheidsmodel denken hierin meekrijgen? En hoe kun je dat op een structurele manier doen? In deze bijeenkomst bespreken we casussen die met dit thema te maken hebben.
  • Het creëren van motivatie en draagvlak voor inclusie op 4 juni (13:00-14:30)
    Hoe zorg je als ervaringsdeskundige dat de gemeente meer werk maakt van inclusie? Hoe kun jij sociale verandering teweeg brengen en dit verankeren binnen jouw gemeente? Voor deze intervisie bijeenkomst selecteren we casussen die aansluiten op dit thema.
  • Werk samen aan lokaal inclusie beleid op 25 Juni (13:00-14:30)
    Aan tafel komen bij de gemeente en daarna goed samenwerken. In veel gemeenten lukt dat maar moeizaam. Steeds hetzelfde blijven doen levert steeds hetzelfde resultaat op. In deze bijeenkomst bespreken we casussen die met dit onderwerp te maken hebben.

Aanmelding
Je kan je aanmelden door je online in te schrijven via de volgende link.  In het aanvraagformulier kun je aangeven welk probleem/uitdaging jij als casus in zou willen brengen en waar je graag advies van anderen over zou willen ontvangen. Als jouw vraag wordt geselecteerd dan neemt de gespreksleider van te voren even contact met je op om de details verder te bespreken. Heb je geen vraag, maar wil je wel meedoen, dan kan dat uiteraard ook!  het is mogelijk om je voor één bijeenkomst aan te melden, maar ook voor meerdere bijeenkomsten.

Vragen of telefonisch aanmelden
Voor vragen kan je op maandag t/m donderdag tussen 09.00 – 16.30 uur contact opnemen met Klaske Bos op 030 – 720 00 00. Je kunt haar ook bellen als je je liever telefonisch wil aanmelden in plaats van via het online aanvraagformulier.