Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Waarom je ervaringen delen? Het mooist klinkende antwoord? Omdat de Verenigde Naties je erom vraagt. Jij kan zelf het beste aangeven in hoeverre je vindt dat je dezelfde behandeling krijgt als ieder ander. Daar heb je namelijk recht op – dat heeft de Nederlandse overheid met het tekenen van het verdrag in 2016 zélf erkend. Kortom, alle redenen om jouw ervaringen te delen. Want je helpt niet alleen om je eigen rechten te versterken, maar ook die van alle andere Nederlanders in dezelfde situatie.

Deel hier jouw ervaring

Niet alleen de verenigde Naties hebben iets aan je ervaringen Ook andere mensen met een beperking of chronische ziekte hebben er belang bij. Het gaat namelijk om het verbeteren van jouw positie, het waarborgen van jouw fundamentele rechten. De VN wil weten of de rechten die we met het VN-verdrag Handicap in Nederland op papier hebben, ook in de praktijk gewaarborgd worden.

Dat kan de VN vragen aan de Nederlandse overheid maar het gaat over jou. Jij kan zelf het beste aangeven in hoeverre je vindt dat je werkelijk dezelfde behandeling als ieder ander krijgt.

“Laat van je horen als je problemen ervaart en geef niet op!”

Annemieke Goudsmit  – VN-ambassadeur en lid burgerplatform ToegankelijkZaanstad.nl

Daarmee krijgt de VN een eerlijk beeld van de Nederlandse praktijk. En dat biedt een goede basis om de juiste kritische vragen te stellen; vragen die ertoe moeten leiden dat onze overheid zich in zal spannen om, waar nodig, jouw positie in de maatschappij te verbeteren. Daar heb je namelijk recht op – dat heeft de Nederlandse overheid met het tekenen van het verdrag in 2016 zélf erkend.

We zullen alle ingestuurde verhalen bundelen met informatie uit onderzoeken, meldacties, artikelen, zwartboeken en de uitkomsten van verschillende focusgroepen. Je verhaal zal geanonimiseerd in onze rapportage opgenomen worden, dus je privacy blijft gewaarborgd.

Kortom, alle redenen om jouw ervaringen te delen. Want je helpt niet alleen om je eigen rechten te versterken, maar ook die van alle andere Nederlanders in dezelfde situatie.

En oké, de VN hebben je er om gevraagd. Dat ook.

Deel hier jouw ervaring