Niets Over Ons Zonder Ons

Het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid helpt ervaringsdeskundigen en organisaties verder bij het inzetten van ervaringsdeskundigheid en uitvoering van het VN-verdrag Handicap.

Wat we enkele weken nog voor onmogelijk hadden gehouden is nu aan de hand: Nederland zit massaal thuis. Wie kan, werkt thuis, en ook sociale en culturele ontspanning moet vanuit huis genoten worden. Er zijn online vrijdagmiddagborrels, we videobellen met opa en volgen cursussen en muziekles via Skype, Zoom of Duo. Ook veel musea nemen je online mee het museum in. Zo heeft het Rijksmuseum een serie video’s waarin medewerkers van het museum vanuit hun eigen huis vertellen over een specifiek kunstwerk uit de collectie. De korte video’s zijn in het Engels, met Nederlandse ondertiteling.

Als je in het bezit bent van een museumkaart word je op de hoogte gebracht van alle bijzondere initiatieven die musea ondernemen om het museum naar de huiskamer te brengen. Ook op de hashtags #onsechtegoud, #laatjeverrassen en #museaonline kun je veel vinden. Van video’s, tot luisterverhalen, tot podcasts. Super goed en mooi natuurlijk, vooral voor mensen die het heel moeilijk vinden om ineens voornamelijk alleen of met het gezin thuis te zitten. Voor mensen met een beperking zijn deze ontwikkelingen enerzijds prachtig: eindelijk kunnen ook zij genieten van kunst en ze hoeven er niet eens de deur voor uit! Anderzijds zit er ook wel een bitterzoet smaakje aan al deze prachtige initiatieven. Daarom hebben we voor musea een paar tips op een rijtje gezet om niet alleen nu, maar ook na Corona beter toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking.

Het hele artikel van Xandra Koster is te lezen op Studio Inclusie

Bron: Studio Inclusie